انگشت کردن در بینی معمولا کاری است که بیشتر افراد انجام میدهند. اما یک مطالعه در سال ۲۰۲۲ میگوید که باکتریهای بینی و افزایش ابتلا به زوال عقل میتوانند به هم مرتبط باشند.
دست کردن در بینی در بعضی موارد به بافتهای داخلی آن آسیب میزند و باعث میشود بعضی باکتریها مسیر آسانتری برای رسیدن به مغز پیدا کنند که علائمی شبیه به بیماری آلزایمر ایجاد میکند.
تیمی از محققان دانشگاه گریفیث استرالیا، آزمایشاتی را روی یک باکتری بهنام کلامیدیا پنومونیه انجام دادند که میتواند انسان را آلوده کرده و باعث ذاتالریه شود و در اکثر بافتهای مغزی مبتلا به زوال عقل دیررس کشف شده است.
باکتریهای موجود در مغز موشها، عصب بویایی را طی کرده و به حفره بینی و مغز میرسند، به اپیتلیوم بینی (بافت نازک در امتداد سقف حفره بینی) آسیب وارد میکنند و باعث بدتر شدن عفونتهای عصبی میشوند.
رسوب پروتئین آمیلوئید بتا در مغز موش، پروتئینی که در پاسخ به عفونت آزاد میشود، در غلظتهای قابل توجه در افراد مبتلا به بیماری آلزایمر وجود دارد.
جیمز سنت جان، عصبشناس دانشگاه گریفیث استرالیا میگوید: «کلامیدیا پنومونیه میتواند مستقیماً از بینی و مغز وارد شود و در آنجا پاتولوژیهایی شبیه به بیماری آلزایمر ایجاد کند.»
سرعت نفوذ کلامیدیا پنومونیه در سیستم عصبی مرکزی موشها بسیار بالاست و عفونت در عرض ۲۴ تا ۷۲ ساعت اتفاق میافتد و تصور میشود که باکتریها و ویروسها بینی را یک مسیر سریع برای رسیدن به مغز میبینند.
دانشمندان مطمئن نیستند که اثرات آن در انسان یکسان باشد، یا حتی پلاکهای آمیلوئید بتا عامل آلزایمر باشند، اما پیگیریها برای درک این موضوع همچنان ادامه دارد.
سنت جان میگوید: «ما باید این مطالعه را روی انسانها انجام دهیم و تأیید کنیم که آیا همان مسیر به همان شیوه عمل میکند یا نه. این باکتریها در بدن انسان هم وجود دارند، اما نحوه رسیدن آنها به مغز مشخص نیست.»
انگشت کردن در بینی رایج است و از هر ۱۰ نفر نه نفر اینکار را انجام میدهند
اما سنت جان پیشنهاد میکند که از دست کردن در بینی و کندن موهای آن بهدلیل آسیب احتمالی که به بافت محافظ بینی، خودداری کنید.
سنت جان میگوید: «هنگامیکه سن با بالای ۶۵ سال میرسد، فاکتور خطر افزایش پیدا میکند، اما ممکن است فقط سن عامل ایجاد آلزایمر نباشد و عوامل محیطی هم در آن موثر باشند.»