خوابیدن جز جدانشدنی زندگی روزمره ما است و داشتن خواب کافی به بهتر شدن زندگی کمک میکند. اما آیا به اندازه کافی میخوابیم؟ مشکل در به خواب رفتن یا خواب ماندنهای صبحگاهی از کجا میآید؟
به گزارش گیشنیز، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری گفته است که از هر سه بزرگسال، یک نفر خواب کافی ندارد.
متخصصان مغز و اعصاب میگویند: «بهترین زمان بیدار شدن از خواب، وقتی است که خواب ما کامل شده باشد. هفت تا هشت ساعت خواب شبانه برای همه لازم است و اگر با مشکل بیخوابی روبهرو باشیم، حافظه ما دچار مشکل میشود.»
خواب چه تأثیری بر حافظه دارد؟
خواب با حرکت سریع پلک که به خواب REM معروف است، مرحلهای است که در آن رویاها اتفاق میافتد و در پردازش عاطفی، حافظه و رشد سالم مغز نقش دارد.
محققان دریافتهاند وقتی که ما خوابیم، مغز اطلاعات را از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت منتقل میکند. بنابراین برای شکلگیری حافظه لازم است که حتما بخوابیم.
خوابیدن مثل ماشین لباسشویی برای مغز است و سموم و هورمونهای استرس را از بین میبرد. به این معنی که وقتی استرس داریم، خواب خوب شبانه میتواند اثری آرامشبخش داشته باشد.
در طول خواب مغز زمان دارد تا انتقالدهندههای عصبی جدید را ترمیم و تولید کند. بنابراین اگر خواب کافی نداشته باشیم، خاطرات به درستی شکل نمیگیرند.
حافظه انواع مختلفی دارد. حافظه اپیزودیک کمک میکند تا بعضی از رویدادهای زندگی را به خاطر بسپارید. حافظه فعال کمک میکند تا چیزها را در حین یادگیری پردازش کنید و … .
چرا حافظه مهم است؟
خاطرات شاد، منبع بزرگ آرامش هستند، اما حافظه کارکرد بسیار مهمتری دارد. ما را ایمن نگه میدارد و اگر نتوانیم یاد بگیریم و به خاطر بسپاریم اشتباهات فیزیکی و احساسی زیادی برایمان به وجود میآید.
خلق و خو و شادی میتواند تأثیر زیادی بر توانایی ما در به خاطر سپردن داشته باشد. وقتی استرس داریم، خواب خوبی هم نداریم.
برای بهتر شدن حافظه، باید خلق و خوی مثبت که تأثیر زیادی در شکلگیری حافظه دارد را بالا ببریم.
با افزایش سن، مغز هم انعطافپذیری خود را از دست میدهد و توانایی ما برای به خاطر سپردن خاطرات جدید کمتر میشود، اما حافظه بلندمدت همچنان ماندگار است.
بهترین زمان بیدار شدن برای داشتن عملکرد بهتر حافظه چه زمانی است؟
بهترین زمان برای بیدار شدن، بعد از خواب کامل شبانه و در ساعتهای یکسان است. مطالعات نشان میدهد افرادی که دیر به رختخواب میروند و دیرتر از خواب بیدار میشوند مثل افرادی که زودتر به رختخواب میروند و زودتر از خواب بیدار میشوند، عملکرد بالایی ندارند.
اگر روز خود را با ورزش سبک شروع کنیم، عملکرد مغز بهتر میشود و ترشح دوپامین، سروتونین و نوراپی نفرین که برای حافظه و عملکرد شناختی مهم است، بالا میرود.
بنابراین، برای اینکه مهارتهای حافظه را در زمان خواب قوی نگه داریم، بهتر است فعالیت و ورزش کنیم، زمان خواب معین داشته باشیم و مدت زمان کافی را برای خوابیدن در نظر بگیریم.