دارچین، ادویه معطر شناخته شدهای که بسیاری از ما از آن برای پخت کیک و طبخ غذاهای خوش طعم استفاده میکنیم و از پوستهی داخلی درخت دارچین تهیه میشود. این درختان همیشه سبز در هیمالیا و سایر مناطق کوهستانی و همچنین در جنگلهای بارانی و دیگر جنگلهای جنوب چین، هند و آسیای جنوب شرقی یافت میشوند.
دارچین علاوه بر طعم بینظیرش، میتواند خواص مفید دیگری نیز برای انسان داشته باشد.
به گزارش گیشنیز مطالعات نشان میدهد که دارچین دارای خواص ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی است و همچنین میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. برخی از تحقیقات نشان دادهاند که ترکیبات زیست فعال آن میتواند عملکرد مغز، بهویژه حافظه و یادگیری را تقویت کند.
تیمی از محققان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در ایران، اخیرا تأثیر خواص دارچین بر عملکردهای شناختی را بررسی کردهاند. تجزیه و تحلیل آنها که در Nutritional Neuroscience منتشر شده است، ارزش بالقوه دارچین را برای پیشگیری، کاهش یا اختلالات حافظه و یادگیری نشان میدهد.
سمانه نخعی، علیرضا کوشکی و همکارانشان در مقاله خود نوشتند: «این مطالعه با هدف مرور سیستماتیک مطالعات مربوط به رابطه بین دارچین و اجزای کلیدی آن، در حافظه و یادگیری انجام شد. همچنین ۲۶۰۵ مطالعه از پایگاههای اطلاعاتی مختلف در سپتامبر ۲۰۲۱ جمعآوری و برای واجد شرایط بودن تحت بررسی قرار گرفت. در نهایت چهل مطالعه معیارهای ما را برآورده کردند و در این بررسی سیستماتیک گنجانده شدند.»
محققان، دادههای مربوط به همهی این مطالعات از جمله نویسنده، سال انتشار، ترکیب یا نوع دارچین مورد استفاده، جمعیت مورد مطالعه و حجم نمونه، دوز دارچین یا اجزای زیست فعال آن، جنسیت و سن شرکتکنندگان، مدت زمان و روش مصرف و نتایج بهدست آمده را استخراج و سپس کیفیت و پایایی مطالعات را با توجه به طراحی، حجم نمونه، معیارهای ورود و سایر جنبههای روش شناختی ارزیابی کردند. مطالعات محققان ایرانی در نهایت نشان داد که دارچین میتواند بر حافظه و عملکرد شناختی تأثیر مثبت بگذارد.
دو مطالعهی بالینی روی نوجوانان و بزرگسالان پیش دیابتی که ۶۰ سال یا کمتر داشتند، انجام شد. در مطالعه اول از نوجوانان خواسته شد که آدامس دارچینی بجوند، در حالیکه از شرکتکنندگان گروه دوم خواستند دو گرم از آن را روی نان سفید ریخته و بخورند.
مطالعه روی نوجوانان نشان داد که جویدن آدامس دارچینی عملکرد حافظه را بهبود بخشیده و اضطراب را کاهش میدهد. در مقابل، مطالعه بالینی بر روی بزرگسالان پیش دیابتی هیچ تغییر قابل توجهی در عملکرد شناختی پس از مصرف دارچین نشان نداد.
از خواص دارچین این است که میتواند در پیشگیری و کاهش اختلال عملکرد شناختی مفید باشد و بهعنوان نیروی کمککننده در درمان بیماریهای مرتبط استفاده شود. محققان همچنین اعلام کردند که نیاز به مطالعات بیشتری در این زمینه است. بررسیهای بیشتر در آینده، میتواند الهامبخش دیگر تیمهای تحقیقی برای بررسی بیشتر تأثیر دارچین بر مغز باشد.