در آمریکای شمالی، جا انداختن مفهوم استاندارد کاری چهار روزه در میان کارکنان خسته که میتوانند یک روز اضافی دیگر برای استراحت یا انجام کارهای روزمره و زندگیشان داشته باشند، در حال رشد است.
به گزارش گیشنیز در نظرسنجی اخیر که توسط آژانس کاریابی رابرت هاف کانادا انجام گرفت، مشخص شد که ۹۱ درصد از مدیران ارشد در سازمانهای مختلف با بیش از ۲۰ کارمند، طرفدار کار چهار روزه هستند.
از ۱۴۴۹ مدیر مورد بررسی، ۴۵ درصد از ایده هفته کاری فشرده حمایت کردند که با تصویب آن، کارمندان باید ۱۰ ساعت در روز و چهار روز متوالی در هفته کار کنند. تقریبا ۴۳ درصد از مدیران، ایده یک هفتهی کاری چهار روزه و ۳۲ ساعته را ترجیح میدهند. در حال حاضر، کارمندان هشت ساعت در روز کار میکنند و آخر هفتهها سه روز مرخصی دارند.
در نظرسنجی از کارفرمایان برای هفته کاری چهار روزه با روزهای تعطیل متناوب، تنها ۳۱ درصد از آنها پاسخ مثبت دادند که نشان میدهد داشتن سه روز کاری پشت سر هم در بین کارفرمایان، محبوبتر از مدل پیچیده و چرخشی است.
در یک نظرسنجی متفاوت، رابرت هالف دریافت که ۷۰ درصد از کارکنان مایلند در ازای یک روز مرخصی اضافی در هفته، چهار روز کاری ۱۰ ساعته داشته باشند و یک روز اضافی را در خانه بگذرانند و میان کار و زندگی تعادل بیشتری برقرار کنند.
گلوباندمیل این هفته در گزارشی اعلام کرد: «این مسئله، زمانی فقط یک ایده بود، اما حالا این ایده در حال گسترش است و بسیاری از رهبران کسبوکار آنرا یک امر اجتنابناپذیر در سالهای آینده میدانند.»
در واقع، ۶۹ درصد از مدیرانی که مورد نظرسنجی قرار گرفتند، پیشبینی کردهاند که شرکت آنها طی پنج سال آینده، از ایدهی داشتن چهار روز کاری در هفته استفاده خواهد کرد تا کارمندان با استعداد خود را حفظ و بتواند استعدادهای بیشتری را جذب کند.
تورنتو از این ایده استقبال کرده و بیش از دهها کسبوکار، مدل سازمانی جدید را در محل کار خود اجرا کردهاند.
در تورنتو دهها کسبوکار، این مدل سازمانی را با موفقیت اجرا کردهاند که باعث رضایت شغلی و بهرهوری کارمندان شده است.
شرکتهایی مانند Unilever در نیوزلند، مایکروسافت در ژاپن و استارتآپ فینتک ایالات متحده بولت، بهسرعت این ایده را اجرا و راه را برای بیش از ۲۰۰ سازمان جهانی، با هفتهی کاری چهار روزه و ۳۲ ساعته هموار کردند.
جو اوکانر از مرکز کاهش زمان ساعت کاری در تورنتو به بیبیسی گفت: «این روند در شغلهای مربوط به فناوری، نرمافزار، ICT، امور مالی و خدمات حرفهای؛ مشاغل دانشبنیانی که در ابتدا مبتنی بر کار اداری بودند و در حال حاضر بیشتر از راه دور انجام میشوند، در حال پیشرفت است. اجرای این سیستم، ۱۰۰ درصد در همهی بخشهای اقتصاد انجام نخواهد شد، اما مطمئنا میتواند به یک امر عادی تبدیل شود.»
این سیستم فقط مخصوص کارفرمایان بخش خصوصی نیست، بلکه دولت کشورهای اسپانیا، اسکاتلند، ایسلند، بلژیک، اسپانیا، پرتغال و حتی انتاریو (هر دو حزب لیبرال و NDP قول دادهاند در صورت پیروزی پیش از آخرین انتخابات استانی، از این روش پیروی کنند) نیز در پی بررسی این سیستم هستند.
چند هفته پیش، شهرداری فرنچریور در شمال انتاریو اعلام کرد که بهدنبال انجام یک پروژه آزمایشی موفق، هفتههای کاری را برای کارکنان خود چهار روزه و دائمی میکند.
مارک گانیون، مدیر اجرایی فرنچریور، به سیبیسینیوز گفت: «خوشحالم که اینکار به نتیجه رسیده است و کارمندان از برنامهی کاری جدید لذت میبرند.»
۸۷ درصد از کارکنان شهرداری در این دورهی آزمایشی شرکت کردهاند و بدون کاهش بهرهوری و بازخورد منفی به کار خود ادامه میدهند.
بهدرستی نمیتوان گفت که چند شرکت در کانادا این سیستم را بهصورت آزمایشی یا دائمی اجرا کردهاند، اما بهنظر میرسد سازمانهای محلی در سراسر جهان بیش از هر زمان دیگری به هفته کاری چهار روزه علاقهمندند.
نتایج نظرسنجی رابرت هاف کانادا نشان میدهد که این سیستم تنها زمانی تشدید میشود که نرخ بیکاری از نظر تاریخی پایین بماند و شرکتها بر سر جذب کارمندان با استعداد رقابت کنند.