مجسمه پنج متری «زینالدین زیدان» که از جنس برنز ساخته شده است، چند روز پس از رونمایی در سال ۲۰۱۳ به دلیل انتقادات شدیدی که به دنبال داشت، از جای خود برداشته شد.
قطر قصد دارد این مجسمه را که نشاندهنده ضربه سر زینالدین زیدان در فینال جام جهانی ۲۰۰۶ است، دوباره نصب کند.
این مجسمه ۵ متری، چند روز پس از رونمایی، از جای خود برداشته شد، زیرا انتقاد مردم مسلمان و محافظهکار این کشور را به دلیل ترویج بتپرستی به دنبال داشت و از نظر سایر افراد هم قرار دادن این مجسمه، نوعی تشویق به خشونت محسوب میشد.
«شیخه المیاسه آل ثانی» رئیس موزههای قطر، در اینباره میگوید: «تکامل در جوامع رخ میدهد. تکامل، زمان میبرد و ممکن است مردم از همان اول، از چیزی انتقاد کنند، اما بعدا آن را درک کرده و حتی به آن عادت میکنند.»
او میگوید که مکان اصلی مجسمه ( یعنی در جاده اسکله کنار دریای پایتخت)، اصلا مناسب نبوده و این مجسمه در موزه ورزشی جدید شهر دوحه نصب خواهد شد چرا که این شهر میزبان جام جهانی فوتبال در اواخر امسال خواهد بود.
چرا قطریها با نصب مجسمه زیدان مخالفند؟
بعضی از مسلمانان محافظهکار بر این باورند که برای جلوگیری از ترویج بتپرستی، استفاده از اشکال انسانی که به شکل هنرمندانه به تصویر کشیده میشوند، هم باید ممنوع شود. اگرچه در بسیاری از کشورهای مسلمان، مجسمهها به نمایش عموم گذاشته میشوند، اما در کشورهای عربی، این اتفاق به ندرت رخ میدهد.
مجسمهای که توسط هنرمند فرانسوی- الجزایری به نام «عادل عبدسمد» ساخته شده است، لحظهای را در وقت اضافه فینال جام جهانی ۲۰۰۶ به تصویر میکشد که زیدان با سر خود به بازیکنی ایتالیایی به نام «مارکو ماتراتزی» ضربه زده است. در آخر، زیدان از این بازی اخراج شد و ایتالیا هم در ضربات پنالتی، فرانسه را شکست داد.
المیاسه میگوید که هدف از نمایش این اثر، تشویق به گفتوگو در مورد «اثر استرس بر ورزشکاران و اهمیت پرداختن به مسائل بهداشت روان» بوده است.
به گفته این مجسمهساز «زیدان، یکی از دوستان خوب قطر است و الگوی بزرگی برای جهان عرب به شمار میآید. هنر هم مانند هر چیز دیگری، سلیقهای است. هدف ما هم توانمندسازی مردم است.»
البته مجسمه زینالدین زیدان تنها مجسمهای نبوده که در شهر دوحه، جنجال به پا کرده است؛ در سال ۲۰۱۳ مجموعهای از ۱۴ مجسمه برنزی غولپیکر در محوطه یک بیمارستان زنان و زایمان رونمایی شد که بارداری یک جنین را به تصویر میکشیدند. این مجموعه از مجسمهها قبل از اینکه در سال ۲۰۱۸ کاملا از جای خود برداشته شوند، پشت بیلبوردهای بزرگ چوبی پنهان شده بودند.