ستارهشناسان بیش از ۵۲۰۰ سیاره فراخورشیدی را کشف کردهاند که کمتر از ۲۰۰ تای آنها سنگی هستند. بنابراین کشف این سیاره فراخورشیدی جدید کشفی منحصربفرد به حساب میآید.
در یک مطالعه جدید، تیمی متشکل از ۵۰ ستارهشناس از سراسر جهان، وجود سیاره فراخورشیدی Wolf 1069 b را تأیید کردند که به دور یک ستاره کوتولهی قرمز به نام Wolf 1069 که تنها ۳۱ سال نوری از زمین فاصله دارد، میچرخد. چیزی که این کشف را جالبتر میکند، اینست که Wolf 1069 b بهطور بالقوه در حدود ۱/۲۶ جرم و ۱/۰۸ اندازه دارد و سنگی است. Wolf 1069 b همچنین در منطقه قابل سکونت ستاره خود میچرخد و آنرا کاندید اصلی وجود آب مایع میکند.
دایانا کوساکوفسکی، ستارهشناس مؤسسه نجوم ماکس پلانک در آلمان و نویسنده ارشد این مقاله در بیانیهای گفت: «زمانیکه دادههای ستاره ولف ۱۰۶۹ را تجزیهوتحلیل کردیم، سیگنال واضح و کمدامنهای کشف شد و بهنظر میرسد جرم آن برابر با جرم زمین است. این سیاره به دور ستارهای با فاصله ۱۵/۶ روزی و معادل یکپانزدهم فاصله بین زمین و خورشید میچرخد.
برای اینکه بتوانیم این فاصله را درک کنیم، بهتر است بدانیم که سیاره عطارد، نزدیکترین سیاره به خورشید، دارای دورهی مداری ۸۸ روزه است. در نتیجه دمای سطح آن به ۸۰۰ درجه فارنهایت (۴۳۰ درجه سانتیگراد) میرسد.
برخلاف عطارد، Wolf 1069 b با وجود دورهی مداری بسیار کوتاه ۱۵/۶ روزه در منطقه قابل سکونت ستارهی خود قرار دارد. به این دلیل که ستارهی آن یک ستاره کوتوله قرمز و بسیار کوچکتر از خورشید است. Wolf 1069 b، ۶۵ درصد کمتر از درخشش خورشیدی که زمین دریافت میکند را دریافت میکند و این مسئله چشمانداز سکونت در آن را با دمای سطح نسبتا مطلوب که بین منفی ۱۳۹/۲۷ درجه فارنهایت (منفی ۹۵/۱۵ درجه سانتیگراد) و ۵۵/۱۳ فارنهایت (۱۲/۸۵ درجه سانتیگراد) با میانگین منفی ۴۰/۲۵ فارنهایت (منهای ۴۰.۱۴ درجه سانتیگراد) متغیر است، بهبود میبخشد.
یکی از ویژگیهای منحصربهفرد Wolf 1069 b این است که یک طرف آن همیشه در نور روز و طرف مقابل همیشه در تاریکی است. (این ویژگی در بیشتر سیارات فراخورشیدی قابل سکونت که به دور ستارههای کوتوله قرمز میچرخند، مشترک است) و چرخه روز/شب مانند زمین ندارد. محققان امیدوارند که روز این سیاره شرایط قابل سکونت داشته باشد.
کشف قابل توجه Wolf 1069 b با ابزار CARMENES در رصدخانه اسپانیا و بهوسیلهی یک تلسکوپ ۱۱.۵ فوتی (۳.۵ متری) انجام شد.
کوساکوفسکی، مدیر این پروژه در ایمیلی به Space.com گفت: «سعی ما بر این است که با گردآوردن باهوشترین ذهنها در این زمینه به کشفی عالی برسم. اخترشناسی یک تلاش مشترک است و بسیاری از ما در فکر ادامهی جستوجو برای کشف سیارات بهتر هستیم.»
CARMENES میتواند اجرام نجومی را با استفاده از دو طیفنگار مجزا در کانالهای بصری و نزدیک به فروسرخ رصد کند. این ابزار، Wolf 1069 b را با استفاده از روش تشخیص سیاره فراخورشیدی معروف به سرعت شعاعی، کشف کرد که تکانهای کوچکی را در مکان ستاره ناشی از گرانش سیاره تشخیص میدهد.
با توجه به فاصله نسبتا کوتاه این سیاره از زمین، یعنی ۳۱ سال نوری، Wolf 1069 b اکنون ششمین سیاره فراخورشیدی نزدیک به جرم زمین در منطقه قابل سکونت است. بقیه به ترتیب افزایش فاصله عبارتند از پروکسیما قنطورس b، GJ 1061 d، ستاره تیگاردن c، و GJ 1002 b و c. محققان همچنین معتقدند که شبیهسازیهای اقلیمی مدل آبوهوای جهانی، Wolf 1069 b را در گروه کوچکی از سیارات فراخورشیدی قرار میدهد که اهداف بالقوهای در جستوجوی کشف شیمیایی حیات هستند.
با اینحال، فناوریهای تحقیقاتی نجومی، در حال حاضر نمیتوانند چنین جستوجوهایی را انجام دهند.
کوساکوفسکی در این بیانیه گفت: «احتمالا باید ۱۰ سال دیگر برای اینکار صبر کنیم. اگرچه بسیار مهم است که امکانات خود را توسعه دهیم، زیرا اکثر سیارات بالقوه قابل سکونت فقط از طریق روش RV [سرعت شعاعی] شناسایی میشوند.»
در همین حال، کوساکوفسکی در ایمیلی درباره دو مطالعه بعدی در حال انجام به Space.com گفت: «اولی بررسی دقیقتر نتایج اولیه مدلهای آبوهوایی سهبعدی جهانی است که در این مقاله ارائه شدهاند و دومی شامل ادغام دادههای RV جدید به امید درک بهتر سیستم Wolf 1069 میشود.»