تورم و بیکاری با وجود انعطافپذیری اقتصادی کانادا در مقابل بهره بانکی در ماههای اخیر، همچنان در حال رشد است. اما بهترین راه برای کنترل شراط، برنامهریزی امور مالی است.
رکود اقتصادی زمانی اتفاق میافتد که یک کشور در دو دوره سه ماهه متوالی رشد منفی داشته باشد. علاوه بر کاهش تولید ناخالص داخلی، سطح اشتغال و هزینهها به کسبوکارهای کوچک فشار آورده و باعث افزایش بیکاری و از بین رفتن مشاغل میشود.
در ادامه، گیشنیز از نکات عملی و توصیههایی برای مقابله با این طوفان اقتصادی گفته است.
آیا کانادا به سمت رکود میرود؟
آخرین رکود رسمی کانادا در طول همهگیری کووید-19 و درفوریه و آوریل ۲۰۲۰ اتفاق افتاد. از آن زمان به بعد، اقتصاد کانادا قوی باقی مانده و هنوز وارد رکود نشده است.
با این وجود، با نزدیک شدن به پایان سال ۲۰۲۳، ممکن است اوضاع از کنترل خارج شود.
یک استاد اقتصاد دانشگاه کنکوردیا میگوید به احتمال زیاد کانادا وارد یک رکود میشود و تا ماه سپتامبر با کاهش تولید ناخالص داخلی و افزایش مداوم نرخ بهره روبهرو است.
چطور برای یک رکود اقتصادی آماده شویم؟
در هر صورت، همیشه بهتر است برای بدترین حالت آماده باشید. حتی اگر کانادا وارد رکود اقتصادی نشود، باز هم نکات زیر کمک میکند تا سال جدید را بهتر شروع کنید.
۱. یک حساب پسانداز اضطراری باز کنید
داشتن حساب پسانداز اضطراری برای همه واجب است. فرقی ندارد یک نوجوان با شغل پارهوقت باشید، یک شغل تمام وقت داشته باشید یا بازنشسته باشید. در هر صورت صندوق اضطراری از شما در مقابل رویدادهای غیر منتظره و برنامهریزی نشده محافظت میکند:
• خراب شدن وسایل نقلیه
• از دست دادن شغل یا اخراج ناگهانی
• بیماری یا آسیبی که شما را برای چند هفته از کار بیکار میکند
• تعمیرات غیر منتظره خانه
با اینکه بیمه کار (EI)، شبکهای ایمن برای کسانی است که از کار بیکار شدهاند، اما کامل نیست و فقط بخشی از هزینهها را پوشش میدهد.
ایدهآل این است که حساب پسانداز اضطراری، حداقل سه ماه از هزینههای زندگی را پوشش دهد.
اما اگر هنوز پساندازی ندارید، وحشت نکنید. با بررسی بودجه و کمتر هزینه کردن در بعضی بخشهای زندگی شروع کنید و حساب پساندازتان را پر و پیمان کنید.
۲. روی ثبات شغلی تمرکز کنید
یک پیشنهاد کاری جدید و بهتر وسوسهانگیز است.
در طول رکود اقتصادی، بعضی از شغلها و صنایع، امنیت شغلی بیشتری نسبت به بقیه دارند.
• آموزش
• خدمات دولتی
• مراقبتهای بهداشتی
• خدمات آب و برق
و
• خدمات مالیاتی و حسابداری
از این دست مشاغلاند.
حواستان به رابطه با کارفرمای فعلیتان باشد. وقتی شرکتها تعدیل نیرو میکنند، معمولاً کارکنان جدید، اولین کسانی هستند که میروند. کارمندان جدیدتری که تقریباً یک سال یا کمتر در یک شرکت کار میکنند، زودتر از دیگران اخراج میشوند. برعکس آن، کسانی که سابقه خوبی در شرکت دارند، ممکن است امنیت شغلی بیشتری داشته باشند.
پس اگر تازه استخدام شدهاید یا در حال کار کردن برای یک موقعیت جدید هستید، سعی کنید ارزشتان را بیشتر نشان دهید و مسئولیتهای بیشتری به عهده بگیرید تا تبدیل به عضوی مهم شوید.
۳. از خریدهای غیر ضروری خودداری کنید
اگر پاداش و کمیسیون قابل توجهی گرفتهاید و میخواهید به تعطیلات خوب بروید یا یک ماشین جدید یا کالای لوکس بخرید، با وجود رکود احتمالی در آینده، بهتر است فعلاً از خریدهای غیر ضروری خودداری کنید. در عوض، پول اضافی را در حساب پسانداز اضطراری خود بگذارید.
۴. بازپرداخت یا پرداخت بدهی با بهره بالا
بدهیهای با بهره بالا از کارتهای اعتباری، برنامههای پرداخت یا وامهای کوتاهمدت میتوانند شما را در شرایط سخت اقتصادی پایین بکشند. اگر بدهی با بهره بالا دارید، در اسرع وقت آن را پرداخت کنید.
بدهیهای با نرخ بهره بالاتر، در طول زمان هزینه بیشتری برای شما دارند. با پرداخت سریعتر، در درازمدت در هزینههای زیادی صرفهجویی میکنید.
اگر نمیتوانید بدهیتان را پرداخت کنید، میتوانید دنبال وام تلفیق بدهی باشید. این وام از ترکیب چند وام با نرخ بهره پایینتر است که پرداخت سود ماهانه را کمتر میکند.
۵. سبد سرمایهگذاری را متنوع کنید
در صورت رکود اقتصادی، بهتر است همه تخم مرغهایتان در یک سبد نباشد. برای مثال اگر صنعت اصلی که روی آن سرمایهگذاری کردهاید، سقوط کند، کل سبد سهامتان از بین نمیرود.
در عوض، سرمایهگذاری روی صنایع انعطافپذیر در زمان رکود اقتصادی، شما را ایمن نگه میدارد. طبق یک گزارش منتشر شده در سال ۲۰۰۹، شرکتهایی که کالاهای اساسی مصرفکننده را تولید میکنند یا در حوزه مراقبتهای بهداشتی و خدماتی فعالیت میکنند از این صنایع هستند.
میتوانید در بخشهایی مثل گواهیهای سرمایهگذاری تضمین شده (GIC) یا حسابهای پسانداز با بهره بالا سرمایهگذاری کنید.
۶. بودجه و هزینههای خانوار را بررسی کنید
کمی وقت بگذارید تا بودجه و هزینههای زندگیتان را بررسی کنید. خرجهای اخیرتان را بررسی کنید و ببینید چقدر درست عمل کردهاید. از خودتان بپرسید:
• بیشتر از آنچه که باید، در یک دسته خاص هزینه میکنم؟
• در حال حاضر نسبت به آخرین باری که بودجهام را به روز کردم، درآمد بیشتری دارم؟
• به اهداف پساندازم رسیدهام؟
با پایخ دادن به این سؤالات، بودجهتان را تنظیم و اهداف جدید یا محدودیتهایی را تعیین کنید. با این کار پول بیشتری پسانداز میکنید و در شرایط سخت اقتصادی موقعیت بهتری خواهید داشت.
همیشه آماده باشید
رکود اقتصادی همیشه هم جدی نیست. تا وقتی که آماده باشید، بدون تغییرات قابل توجه در امور مالی از رکود عبور کنید.