روز جهانی یادبود و ادای احترام به قربانیان تروریسم به کسانی اختصاص دارد که زندگیشان تحت تأثیر اقدامات تروریستی چبرانناپذیر قرار گرفته است. بعضی از آنها عزیزان خود را به خاک سپردند و بسیاری هم نیاز به کمک مالی و پزشکی دارند. وقتی پیامدهای یک حادثه تروریستی محو میشود، قربانیان تروریسم گاهی احساس میکنند که رها و فراموش شدهاند. این قربانیان برای احترام به حقوقشان و شنیده شدن صدایشان مبارزه میکنند. با این حال، قربانیان حملات تروریستی اغلب منابع کافی برای بازسازی کامل زندگی خود را ندارند. این روز برای شناسایی و حمایت از بازماندگان حملات تروریستی است.
تاریخچه روز جهانی یادبود و ادای احترام به قربانیان تروریسم
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۷ با هدف احترام و حمایت از قربانیان تروریسم و حمایت از حقوق بشر و آزادیهای اساسی آنها، ۲۱ آگوست را به عنوان روز جهانی یادبود و ادای احترام به قربانیان تروریسم اعلام کرد. آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل گزارش خود را در مورد «پیشرفت سیستم سازمان ملل متحد برای حمایت از کشورهای عضو در کمک به قربانیان تروریسم» در آوریل ۲۰۲۰ و طبق درخواست مجمع عمومی منتشر کرد.
بر اساس استراتژی جهانی مبارزه با تروریسم که در ۸ سپتامبر ۲۰۰۶ به اتفاق آرا قطعنامهای را تصویب کرد، مؤثرترین راه برای مبارزه با این موضوع، احترام به کرامت انسانی است. از سال ۲۰۱۸، رویدادهایی در سطوح بینالمللی، منطقهای و ملی برگزار شد که نشان داد کمک به قربانیان چیزی بیشتر از همبستگی نمادین است و باید مشارکت فعالتری برای ارتقای حقوق و خواستههای آنها داشته باشیم. در سال ۲۰۱۹ گروهی از تطرافیان قربانیان تروریسم به ریاست مشترک نمایندگان افغانستان و اسپانیا در سازمان ملل تشکیل و قطعنامه مجمع عمومی در مورد افزایش همکاری بینالمللی برای کمک به قربانیان تروریسم تصویب شد.
هفتمین قطعنامه بازنگری که در ۳۰ جون ۲۰۲۱ تصویب شد، بر اهمیت دفاع از حقوق و رفع نیازهای قربانیان تروریسم، به ویژه زنان، کودکان و کسانی که از سوء استفاده جنسی تروریستها آسیب دیدهاند، تأکید میکند.
۲۰۰۶: قطعنامه جهانی مبارزه با تروریسم
راهبرد جهانی مبارزه با تروریسم به اتفاق آرا قطعنامهای را تصویب کرد که به کرامت انسانی احترام میگذارد و از حاکمیت قانون حمایت میکند.
۲۰۱۷: نامگذاری این روز
مجمع عمومی سازمان ملل روز ۲۱ آگوست را به عنوان روز جهانی یادبود و ادای احترام به قربانیان تروریست اعلام کرد.
۲۰۱۹: گروه حامی قربانیان تروریسم
گروه حامی قربانیان تروریسم توسط نمایندگان دائمی افغانستان و اسپانیا در سازمان ملل متحد تشکیل شد.
۲۰۲۲: پنجمین سال
پنجمین روز جهانی یادبود و ادای احترام به قربانیان تروریسم برگزار شد.
امروز چه کار کنیم؟
۱. برای یادگیری تلاش کنید
با اینکه یک فرد عادی نمیتواند از اقدامات تروریستی جلوگیری کند، اما میتوانید با تلاش برای درک و مدارا با قربانیان به آنها کمک کنید. درک متقابل دشمنی بین نژادها یا مذاهب مختلف را از بین میبرد.
۲. به قربانیان تروریسم فکر کنید
در این روز، لحظاتی را به یاد کسانی که در اثر حملات تروریستی در سراسر جهان جان باختند، اختصاص دهید. به سازمانهای بشردوستانهای که از قربانیان حملات تروریستی حمایت میکنند، کمک مالی کنید و به هر کسی که فکر میکنید قربانی یک حمله تروریستی شده است، در مورد پورتال پشتیبانی سازمان ملل بگویید.
۳. آگاهیتان را افزایش دهید
از پلتفرم خود برای جلب توجه به این روز و افزایش آگاهی در مورد آن استفاده کنید. فراموش نکنید که برای بزرگداشت این روز مهم در شبکههای اجتماعی از هشتگ #InternationalDayOfRemembranceAndTribute استفاده کنید.
۵ واقعیت در مورد تروریسم
۱. ۲۱۰۰۰ مرگ در سال
تروریستها در دهه گذشته به طور متوسط سالانه ۲۱۰۰۰ نفر را کشتهاند.
۲. تروریسم یک کانون جغرافیایی است
بیشتر اقدامات تروریستی در مناطق خاصی از جهان اتفاق میافتد.
۳. آمار مرگ و میر
تروریسم مسئول ۰/۰۵ درصد از کل مرگ و میرها در سراسر جهان در سال ۲۰۱۷ بوده است.
۴. هواپیما ربایی خطوط هوایی
هواپیماربایی خطوط هوایی زمانی رایج بود، اما امروزه بسیار نادر است.
۴. ۰/۰۱ درصد از مرگ و میرها
تروریسم مسئول کمتر از ۰/۰۱ درصد مرگ و میرها در بیشتر کشورهاست.
چرا روز جهانی یادبود و ادای احترام به قربانیان تروریسم مهم است؟
۱. به قربانیان تروریسم احترام میگذارد
اقدامات تروریستی بیمعنی جان بسیاری از مردم بیگناه را میگیرد. این روز برای یادیود و ادای احترام به قربانیان و بازماندگان تروریسم تأسیس شده است.
۲. به بازماندگان کمک میکند
زنده ماندن از یک حمله تروریستی تأثیر روانی، عاطفی و اقتصادی بدی بر قربانیان دارد. این روز برای ابراز همدردی و کمک به قربانیان تروریسم و افزایش همبستگی با آنها اختصاص داده شد.
۳. عموم مردم را آگاه میکند
تروریسم نقض آشکار حقوق بشر است. این روز به منظور افزایش آگاهی در مورد آزادیهای اساسی و حقوق بشر و همچنین ترویج و حفاظت از آنها است.