ما هر سال در ۱۰ سپتامبر روز جهانی پیشگیری از خودکشی را گرامی میداریم. با زیاد شدن این مشکل و اعداد و ارقام آن، این مسئله به داستانی تکاندهنده و جدی تبدیل شده است.
طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت (WHO) درهر ۴۰ ثانیه یک نفر جان خود را از دست میدهد که حدود ۸۰۰ هزار نفر در سال است. خودکشی عامل اصلی مرگ جوانان ۱۵ تا ۲۹ ساله است و به ازای هر خودکشی که منجر به مرگ میشود، ۴۰ اقدام به خودکشی وجود دارد.
تاریخچه روز جهانی پیشگیری از خودکشی
اکثر ما سبک زندگی پرمشغلهای داریم و به سختی زمان کافی برای نشستن و مرتب کردن افکارمان داریم که دلیل آن میتواند ارزیابی نشدن مسائل مربوط به سلامت روان یا مشکلات اساسی باشد. با توجه به اینکه خودکشی قابل پیشگیری است، این ارقام شگفتانگیز است. بیماری روانی تشخیص داده نشده و درمان نشده بزرگترین دلیل خودکشی است.
انجمن بینالمللی پیشگیری از خودکشی (IASP) روز جهانی پیشگیری از خودکشی را در سال ۲۰۰۳ آغاز کرد. این روز توسط فدراسیون جهانی بهداشت روان و سازمان بهداشت جهانی حمایت میشود. هدف از این روز تحقیق و جمعآوری دادهها در مورد رفتار خودکشی، تعیین علل مختلف، اینکه چرا علائم آن نادیده گرفته میشوند و نحوه پیشگیری از خودکشی است.
IASP میخواست با اطلاع رسانی به مردم آگاهی کافی ایجاد کند که چطورعلائم هشداردهنده فکر خودکشی را در سر کسی میاندازد و قبل از اینکه خیلی دیر شود با آنها ارتباط برقرار کند. این ابتکار، بسیار خوب عمل کرده و سال بعد از آن WHO با آن شریک شد.
کمپین جهانی پیشگیری از خودکشی WHO از سال ۱۹۹۹ در اولین روز جهانی پیشگیری از خودکشی در سال ۲۰۰۳ وارد عمل شد و موارد زیر را به عنوان اهداف اصلی آن ذکر کرد:
ـ سازماندهی فعالیتهای چند بخشی جهانی، منطقهای و ملی برای افزایش آگاهی در مورد خودکشی و نحوه پیشگیری مؤثر از آن.
ـ افزایش توانایی کشورها برای توسعه و ارزیابی سیاستها و برنامههای ملی برای پیشگیری از خودکشی.
هدف IASP و WHO برقراری ارتباط با جامعه است. یک دقیقه وقت بگذارید، یک زندگی را تغییر دهید و در سال ۲۰۲۰، یک رویداد جهانی دوچرخهسواری که در بیش از ۴۰ کشور برگزار شد و حدود ۱۲۰۰۰ دلار جمع آوری کرد. WHO با بازماندگان خودکشی ارتباط برقرار کرده است تا داستانهای خود را از طریق کمپین روشن کردن شمع به اشتراک بگذارند. IASP هم کارشناسان و داوطلبانی از نزدیک به ۷۷ کشور دارد.
رویدادها و فعالیتهای روز جهانی پیشگیری از خودکشی شامل کنفرانسها، سمینارها، و انجمنهای گفتوگو است.
۱۹۶۰: IASP تأسیس شد
انجمن بینالمللی پیشگیری از خودکشی (IASP) در وین آغاز به کار کرد.
۱۹۷۷: بنیانگذار IASP جایزه تحقیقات Stengel را دریافت کرد
اروین استنگل به دلیل تحقیقات فعال و انتشارات متعدد در مجلات معتبر در زمینه پیشگیری از خودکشی این جایزه معتبر را دریافت کرد. برای نامزد شدن در این جایزه، باید حداقل ۱۰ سال در زمینه تحقیق فعال بود.
۲۰۰۱: مراکز بحران در سطح ملی ایجاد شده است
اداره خدمات بهداشت روانی و سوء مصرف مواد (SAMHSA) اولین برنامه کشور را با هدف خدمت به تمام افرادی که در معرض خطر خودکشی در ایالات متحده هستند از طریق مراکز بحران محلی و تأییدشده ایجاد کرد.
۱۰ سپتامبر ۲۰۰۳: اولین روز جهانی پیشگیری از خودکشی
سازمان جهانی بهداشت (WHO) و انجمن بینالمللی پیشگیری از خودکشی اولین روز جهانی پیشگیری از خودکشی را برگزار کردند.
۲۰۱۴: اولویت بهداشت عمومی
اولین گزارش جهانی خودکشی WHO با عنوان «پیشگیری از خودکشی: یک ضرورت جهانی» بود و هدف آن اولویت دادن به پیشگیری از خودکشی در دستور کار بهداشت عمومی جهانی بود.
امروز چه کار کنیم؟
۱. برقراری ارتباط
در این روز میتوانید کنار شخصی که از افسردگی رنج میبرد و ممکن است به خودکشی فکر کند، حضور داشته باشید. یک حرکت ساده، مثل خرید غذا برای افراد بیخانمان تأثیر مثبت پایداری دارد. با کسی که فکر میکنید شاید نیاز به کمک داشته باشد تماس بگیرید. همه ما میتوانیم علائم هشدار دهنده افکار خودکشی را یاد بگیریم و اگر آنها را زود تشخیص دهیم، میتوانیم اقدام کنیم.
۲. بحث و گفتوگو
صحبت در مورد این موضوع اولین قدم برای آشکار کردن مسائل بهداشت روانی است. در روز جهانی پیشگیری از خودکشی، در یک رویداد شرکت کنید و در مورد اینکه چگونه مشکلات سلامت روان افکار خودکشی را بدتر میکند، گفتوگو کنید. هر سال، موضوع IASP تغییر میکند و منطقی است که هربار یک رویداد محلی مطابق موضوع سال برگزار شود.
۳. جستوجو برای منابع
روز جهانی پیشگیری از خودکشی منابع زیادی را در اختیار افراد قرار میدهد تا در مورد دلایل خودکشی و نحوه پیشگیری از آن اطلاعات بیشتری کسب کنند. کتابها، فیلمها و رویدادهای بیشماری را در اینترنت پیدا خواهید کرد که شما را در مسیر درست راهنمایی میکنند. دانش فقط قدرت نیست، بلکه میتواند جان یک نفر را نجات دهد. شما هم میتوانید رویدادهایی را برگزار کنید و دیگران را تشویق کنید که با خانواده خود شرکت کرده و به سازمانهای غیردولتی کمک مالی کنند.
۵ حقیقت درباره خودکشی
۱. بخشی از یک اورژانس سلامت روان است
از هر ۱۵ بزرگسال آمریکایی، یک نفر از افسردگی رنج میبرد، اما خبر خوب این است که ۸۰ تا ۹۰ درصد افراد در صورت تشخیص درست افسردگی به درمان پاسخ مثبت میدهند.
۲. احتمال مرگ افراد مسن در اثر خودکشی بیشتر است
خودکشی بیشتر در افراد ۴۵ تا ۶۴ ساله دیده میشود.
۳. مردان بیشتر دست به خودکشی میزنند
مردان بیشتر از زنان دست به خودکشی میزنند، اما زنان بیشتر به خودکشی فکر میکنند.
۴. هر سال بر تعداد خودکشیها اضافه میشود
در ۴۵ سال گذشته، تعداد موارد خودکشی ۶۰٪ افزایش یافته است.
۵. هر لحظه اتفاق میافتد
تقریباً هر ۱۲ دقیقه یک نفر در آمریکا خودکشی میکند.
چرا روز جهانی پیشگیری از خودکشی مهم است؟
۱. خودکشی همه ما را تحت تأثیر قرار میدهد
اکثر ما فردی را میشناسیم که خودکشی کرده یا یکی از دوستان یا اعضای خانواده خود را به دلیل خودکشی از دست داده است. روز جهانی پیشگیری از خودکشی فرصتی است تا در مورد ارزش زندگی و امید فکر کنیم.
۲. باعث ایجاد آگاهی عمل میشود
به گفته WHO، یکی از اهداف اصلی روز جهانی پیشگیری از خودکشی «افزایش آگاهی در مورد رفتارهای خودکشی و نحوه پیشگیری موثر از آنها» است. اگر دوستی دارید که با شما در مورد افکار خودکشی صحبت میکند یا یک پست نگرانکننده در رسانههای اجتماعی میبینید، با خط تلفن محلی پیشگیری از خودکشی تماس بگیرید. دانش بیشتر ما را نسبت به مسائل جامعه حساستر میکند. آگاهی از تعداد و علل خودکشی به ما کمک میکند تا عواملی مانند افسردگی را عادیسازی نکنیم.
۳. به مسائل مربوط به سلامت روان توجه میکند
روز جهانی پیشگیری از خودکشی یادآوری برای این است که جامعه به حمایت مداوم برای منابع بهداشت روان نیاز دارد تا افرادی که با اختلالات سلامت روان دست و پنجه نرم میکنند بتوانند کمک مورد نیاز خود را دریافت کند. این روز نه تنها به ما کمک میکند تا علائم هشداردهنده را در نزدیکترین افراد شناسایی کنیم، بلکه به خودمان هم کمک میکند. همچنین هوش هیجانی ما را افزایش میدهد و کمک میکند انعطافپذیرتر باشیم.