پاسپورت یک سند مهم برای هر مسافر بینالمللی است، مهم نیست که از کجای جهان آمدهاید، برای سفر به کشورهای دیگر باید پاسپورت داشته باشیم اما میدانستید که میتوانید چند پاسپورت هم داشته باشید؟
کشورهای جهان معمولا تابعیت مضاعف میدهند، به این معنی که میشود پاسپورت دو یا چند کشور را دریافت کرد.
اگر شهروند آمریکا باشید، میتوانید بیشتر از یک پاسپورت آمریکا را داشته باشید.
همه آنچه که باید در مورد داشتن بیشتر از یک پاسپورت بدانید.
مزایای داشتن چند پاسپورت چیست؟
اگر پاسپورت چند کشور را داشته باشید، میتوانید بدون ویزا به کشورهای بیشتری سفر کنید و گزینههای اقامت بیشتری دارید.
برای مثال، اگر پاسپورت اتحادیه اروپا (EU) را دارید، درهای زندگی و کار برای شما در همه کشورهای عضو باز است.
داشتن بیشتر از یک پاسپورت فقط برای به سفرهای تفریحی کاربرد ندارد. شهروندانی که پاسپورت نوع B دارند، در برابر تحولات سیاسی، اقتصادی یا اجتماعی پیشبینی نشده حفاظت میشوند و در صورت آشفتگی سیاسی در یک کشور، میتوانند درخواست کمک و پناهندگی به کشورهای دیگر بدهند.
چند پاسپورت میتوان داشت؟
قوانین تعیین شده در هر کشور متفاوت است. در آمریکا محدودیتی برای تعداد تابعیت وجود ندارد. چین، ژاپن، موناکو، اتیوپی، باهاما، ونزوئلا، امارات متحده عربی و اوکراین تابعیت مضاعف را به رسمیت نمیشناسند. بعضی کشورها تابعیت مضاعف را تا سن خاصی، اغلب تا ۲۱ سالگی و بعضی دیگر، تابعیت مضاعف را فقط از طریق حق تولد مجاز میدانند، نه از راههای دیگر مثل سرمایهگذاری. تابعیت مضاعف میتواند آینده شغلی را محدود کند. برای مثال، در استرالیا، کسانی که تابعیت دوگانه دارند، نمیتوانند عضو پارلمان شوند. قوانین مشابه در اسرائیل، کنیا، کلمبیا و فیلیپین وجود دارد.
چطور چند پاسپورت آمریکایی داشته باشید؟
در آمریکا میتوانید به طور همزمان حداکثر دو پاسپورت داشته باشید. افرادی که سفرهای بینالمللی زیادی میروند و نیاز به ویزاهای متعدد دارند.
دلیل دیگر داشتن گذرنامه دوم، میتواند این باشد که یک کشور خارجی از صدور ویزا یا ورود شما جلوگیری کند، به این خاطر که شما به کشورهایی سفر کردهاید که میتواند مانع از ورود شما شود. پاسپورت دوم تمام اطلاعات گذرنامه اول را دارد، به جز شماره گذرنامه و به جای ۱۰ سال، تا چهار سال مناسب است.
چطور پاسپورت دوم بگیریم؟
درخواست پاسپورت دوم آمریکا، مشابه درخواست اولین پاسپورت است.
حق شهروندی
همه کشورها یک نوع پاسپورت شهروندی دارند. روش اول به نام jus soli و دومی jus sanguinis یا jure sanguinis است. متولد شدن در کشوری متفاوت از اصالت والدین، باعث میشود شما هم تابعیت کشوری که در آن متولد شدهاید را داشته باشید و هم تابعیت کشور والدینتان را.
تابعیت از طریق تبار
بعضی کشورها از طریق خویشاوندان خونی مثل پدربزرگ و مادربزرگ تابعیت میدهند. کشورهایی که تابعیت از طریق تبار را مجاز میدانند ایتالیا، ایرلند و … هستند.
تابعیت از طریق تابعیت
فرایند تبدیل شدن به شهروند یک کشور با رعایت شرایط خاص اقامت، آزمونهای مهارت زبان و دانش تاریخی، فرهنگی و قوانین کشور است.
تابعیت از طریق ازدواج
ازدواج با یک تبعه خارجی به این معنی است که زوجین میتوانند تابعیت خود را از طریق تابعیت به دست بیاورند. ازدواج معمولا از پیش نیازهای خاص برای تابعیت، مثل شرایط اقامت و زبان، چشمپوشی میکند.
سرمایهگذاری و شهروندی اقتصادی
بعضی کشورها به افرادی که در ازای آن کمکهای مالی قابلتوجهی به کشور میکنند، شهروندی میدهند. گزینههای سرمایهگذاری مثل خرید ملک، کمکهای مالی، ایجاد مشاغل و مشارکت سرمایه است. کمترین هزینه سرمایهگذاری برای برنامه دوم شهروندی ۱۰۰۰۰۰ دلار و در اروپا از ۶۹۰۰۰۰ یورو است.
به طور کلی، گرفتن تابعیت مضاعف میتواند ماهها تا سالها طول بکشد و بسته به شرایط میتواند متفاوت باشد.