دیر یا زود سرطان روی همه ما تأثیر میگذارد. به همین دلیل است که روز جهانی سرطان در ۴ فوریه، مناسبت مهمی برای افزایش آگاهی در مورد پیشگیری، تشخیص و درمان است. فعالیتهای روز جهانی سرطان توسط اتحادیه بینالمللی کنترل سرطان در سال ٢٠٠٨ آغاز شد.
تاریخچه روز جهانی سرطان
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، سرطان یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است. اتحادیه بینالمللی کنترل سرطان (UICC) در سال ١٩٩٣ تأسیس شد و یک جامعه مبتنی بر عضویت است که برای ریشهکنی سرطان در سراسر جهان و پیشرفت تحقیقات پزشکی فعالیت میکند. تحت رهبری این اتحادیه، اولین روز جهانی سرطان در همان سال و در ژنو جشن گرفته شد. چندین سازمان معروف، انجمنهای سرطان و مراکز درمانی نیز از این طرح حمایت کردند.
روز جهانی سرطان در اولین اجلاس جهانی مبارزه با سرطان در سال ٢٠٠٠ رسمی شد. این رویداد در پاریس برگزار شد و اعضای سازمانهای سرطانی و رهبران برجسته دولتی از سراسر جهان در آن حضور داشتند. سندی با عنوان «منشور پاریس علیه سرطان» شامل ١٠ مقاله امضا شد که تعهد جهانی نسبت به بهبود کیفیت زندگی بیماران سرطانی را شرح میدهد. پیشرفت و افزایش سرمایهگذاری در تحقیق، پیشگیری و درمان سرطان نیز در این منشور مورد تاکید قرار گرفت و رسماً روز جهانی سرطان را در ۴ فوریه اعلام کرد.
سرطان انواع مختلفی دارد، بنابراین رنگها و نمادهای مختلفی برای علامتگذاری نوع خاصی از سرطان و مبارزه با آن استفاده میشود. به عنوان مثال، روبان نارنجی برای ایجاد آگاهی در مورد سرطان در کودکان است، در حالی که روبان صورتی مربوط به آگاهی از سرطان سینه است. گل نرگس هم به عنوان نماد امید برای بیماران و بازماندگان استفاده میشود که نشاندهنده آیندهای است که این بیماری تهدید کننده دیگر وجود ندارد.
در این روز، سالانه صدها رویداد و گردآوری کمک مالی در سراسر جهان برگزار میشود تا افراد، جوامع و سازمانها را در بیمارستانها، مدارس، دفاتر، بازارها، سالنهای اجتماعی، پارکها و غیره جمع کرده و این موضوع مهم را به همه یادآوری کند. مبتلایان به سرطان تنها نیستند و همه ما در کاهش تأثیر جهانی این بیماری مسئولیت داریم.
۴ فوریه ٢٠٠٠: روز جهانی سرطان اعلام شد
روز جهانی سرطان در اجلاس جهانی سرطان در پاریس اعلام شد.
٢٠٠٧: تسهیلات بهتر
روز جهانی سرطان در نیکاراگوئه، یک همکاری بینالمللی را برای ایجاد دسترسی بهتر به مراکز درمان سرطان در داخل کشور تسریع کرد.
٢٠١۵: فراتر از ما نیست
شعار روز جهانی سرطان «فراتر از ما نیست» بود.
٢٠١٩: نورپردازی برای تغییر
٣٧ شهر در سراسر جهان، برای حمایت از این هدف، مکانهای دیدنی مهم را با نورهای نارنجی و آبی تزئین کردند.
امروز چه کار کنیم؟
١. در رسانههای اجتماعی فعالیت کنید
به کمپینهای WeCanIcan، Support Through Sport و Thunderclap در رسانههای اجتماعی بپیوندید. افراد ماجراجو میتوانند هشتگ nohairselfie# را هم در فیس بوک یا توییتر بررسی کنند.
٢. یک لحظه وقت بگذارید و متعهد شوید
لحظهای به تأثیر سرطان روی خودتان فکر کنید و عهد ببندید که اقدامات مثبتی در راستای آن انجام دهید.
٣. ارتباط برقرار کنید
لحظهای را صرف برقراری ارتباط با افرادی کنید که توسط این بیماری بزرگ تحت تأثیر قرار گرفتهاند.
۵ واقعیت کلیدی در مورد سرطان
١. نرخ مرگ و میر سرسامآوری دارد
هر سال ٩/۶ میلیون نفر بر اثر سرطان جان خود را از دست میدهند.
٢. میتوان از آن پیشگیری کرد
حدود یک سوم سرطانهای رایج قابل پیشگیری و درمان هستند.
٣. عامل اصلی مرگ و میر است
سرطان دومین علت شایع مرگ و میر در سراسر جهان است.
۴. درآمد یکی از عوامل ایجاد سرطان است
٧٠٪ مرگ و میر ناشی از سرطان در کشورهای کم درآمد اتفاق میافتد.
۵. فقط تأثیر فیزیکی نمیگذارد
کل هزینه اقتصادی سرطان سالانه حدود ١/١۶ تریلیون دلار است.
چرا روز جهانی سرطان مهم است؟
١. یک سوم از شایعترین سرطانها قابل پیشگیری است
با راهبردهای مناسب برای پیشگیری از سرطان میتوان کارهای زیادی را در سطح فردی، اجتماعی و سیاسی انجام داد. وقت گذاشتن برای درک اینکه شما، خانواده و جامعه چه کاری میتوانید در جهت تغییر آن انجام دهید، تأثیر زیادی روی یک نفر دارد.
٢. سرطان علائم هشداردهندهای دارد
علائم و نشانههای هشداردهندهای برای بسیاری از سرطانها وجود دارد و فواید تشخیص زودهنگام آنها غیرقابل انکار است. هر چقدر هم که مشغول باشید، وقت گذاشتن برای معاینه و صحبت با پزشک میتواند باعث ایجاد آگاهی و آرامش خاطر شما شود.
٣. صحبت کردن در مورد سرطان میتواند به همه کمک کند
با اینکه پرداختن به سرطان میتواند موضوعی سختی باشد، اما برخورد آشکار با این بیماری میتواند نتایج بهتری را در سطح فردی، جامعه و سیاست ایجاد کند. آگاهی از اینکه برای کمک کردن به کجا مراجعه کنید و بخشی از یک شبکه پشتیبانی بزرگتر باشید، میتواند به همه کمک کند تا احساس کنند بخشی از راهحل هستند.